Gabriel Vulpoiu: Recenzie „Chemarea lui Kalangu” de Mihai Preda
La prima vedere, titlul nu pare a ne spune multe, însă, pe măsură ce parcurgi cu atenție sporită paginile prezentei cărți, nu poți să nu îți dai seama că aceste trei nuvele deosebit de captivante te fac să nu mai lași cartea din mâini și să o guști până la ultima filă pe nerăsuflate aproape.
Autorul a reușit prin talentul său deosebit să armonizeze cele trei teme principale, și aici vorbesc în primul rând despre iubire, despre natură, despre relația interumană care are loc în situațiile din carte, relații care uneori nu mai țin cont de discrepanțele de rasă, sau de rang sau de nație, apoi natura care aici face parte integrantă din tabloul pe care autorul ni-l propune, natură care în acest volum de nuveele se impune ca liant, ca punct sau chiar ca punte de legătură între temele principale ce participă în tablou ba chiar aș putea spune ținând cont de rangul ocupat de natură, chiar ca punte de legătură între cele trei nuvele chiar dacă la prima vedere ele par a fi total și diametral opuse.
Bineînțeles că nu natura de una singură, ci în combinație cu iubirea – rezultând de aici constanta natură a iubirii din combinația celor două sacre și legitime porți prin care omul își găsește liniștea și prin care se regăsește într-un final pe sine, v-ați dat seama desigur că aici este vorba despre natură și iubire.
Chiar dacă autorul pare că la prima vedere evocă totul într-o tușă de o culoare mai închisă, că parcă totul este făcut numai din lacrimă, sânge, război, suferință, ei, să știți că abia aici este micul mare secret…. Aici, autorul reușește prin talentul său desăvârșit de prozator de rasă ce nu îl recomandă ca fiind un simplu șofer de TIR… așadar, el, autorul reușește să îmbrace totul într-o lumină caldă, o lumină de o cromatică aparte astfel încât cititorul să nu aibă impresia că citește o simplă dramă, ci o dramă ce se absoarbe frumos, cu subînțeles, astfel încât interesul cititorului pentru acțiune să palpite la fiecare silabă, la fiecare cuvânt, spre a-l face pe cititor să simtă nu doar că citește o carte, ci că el însuși face parte din acea carte, că se simte personaj el însuși și ia parte activ la acțiunea ce se derulează în fața, în spatele, în jurul său.
Printre lucrurile mari aduse în timpul lecturii acestei magnifice lucrări, dați-mi voie să spun că am citit una dintre cele mai bune cărți de acțiune existente în acest moment pe piață, se numără emoția și acțiunea, emapatia, lacrima, dorința de răzbunare și mila, elocințele și ura – toate într-un melanj aparte, totul armonios echilibrate de mâna sensibilă și penelul de aur al autorului pe care îmi pare enorm de bine că l-am cunoscut pe această cale, cea a scrisului.
Drept pentru care vă invit și pe dumneavoastră să citiți această carte și să schimbăm apoi păreri despre ea. Până atunci vă doresc tot binele din lume și sănătate.
Poet,
Gabriel Vulpoiu
Volumul poate fi cumpărat de aici.
Cristian Gabriel Vulpoiu
Numele: Cristian Gabriel Vulpoiu,
Varsta: 47
Anul si locul nasterii: 1975, Bucuresti
Locul de munca actual: Administrator de sistem informatic la
Universitatea din Bucuresti, Facultatea de Limbi si Literaturi Straine
Ultima scoala absolvita: Master in climatologie la Facultatea de
Geografie, Universitatea din Bucuresti, scoli tehnice de profil IT
Scriu din anul 2005, volume publicate 5, in curs de publicare inca 3.
Poet, prefatator de carti, textier, scriitor de cronici despre carti, etc.
Cartea lui Gabriel Vulpoiu promite mult! Povestile sale au o distributie armonioasa intre temele principale si natura care le leaga, producand o experienta captivanta. Acest volum de nuvele va poate bucura prin emotiile, actiunea si intelegerea profunda a temelor prezentate cu multiplicitate. Invit toti cititorii sa se bucure de lucrarea sa si sa impartaseasca experienta lor cu ceilalti!